Gestoofde varkenskoteletten (Puerto Ricaanse gestoofde varkenskoteletten)

Gestoofde varkenskoteletten (Puerto Ricaanse gestoofde varkenskoteletten)

Als je op zoek bent naar een voedzame maaltijd voor het hele gezin die heerlijk smaakt en snel klaar is, dan moet je beslist deze hartige Chuletas Guisadas maken! Dit gerecht van smaakvol gestoofde varkenskarbonades komt oorspronkelijk uit Puerto Rico, waar mijn Abuela het minstens een keer per week serveerde. Het staat in minder dan dertig minuten op tafel en de geur die uit de pan komt is zo lekker dat iedereen in huis wil weten wat er gekookt wordt!

Wat zijn Chuletas Guisadas?

Chuletas Guisadas is een populair Latijns-Amerikaans gerecht van varkenskarbonades, ui en paprika gestoofd in een smaakvolle tomatensaus. Elke regio heeft zijn eigen variant, en dit is het recept dat mijn grootmoeder minstens een keer per week maakte. Sommige mensen doen geen olijven in hun Chuletas Guisadas, maar mijn Abuela wel, dus zo maak ik het ook graag. Ik serveer het graag met Puerto Ricaanse rijst en bonen en plakjes rijpe banaan. Maar je kunt het ook combineren met een salade of plakjes rijpe avocado.

Wat zijn de ingrediënten voor Chuletas Guisadas?

Mijn favoriete ding aan dit gerecht is dat het resultaat veel groter is dan de som der delen. Maar natuurlijk heeft elke Latijns-Amerikaanse familie zijn eigen versie en variëren de ingrediënten afhankelijk van waar je bent opgegroeid. Met dat gezegd te hebben, heb je het volgende nodig om mijn versie van Chuletas Guisadas te maken:

  • Varkenskarbonades – Hoe snel het gerecht klaar is hangt af van de dikte van de karbonades. Ik geef de voorkeur aan dun gesneden karbonades omdat ze goedkoper zijn en sneller gaar. Maar doe vooral waar je zelf zin in hebt.
  • Sofrito – Deze robuuste smaakmaker voegt complexiteit toe aan elk gerecht.
  • Tomatensaus en kippenbouillon – Vormen de basis van de saus.
  • Ui, paprika en knoflook – Voegen bulk toe aan het gerecht en helpen de saus op smaak te brengen.
  • Azijn en olijven – Geven een ziltige frisheid die de vettigheid van het varkensvlees helpt te doorbreken.
  • Adobo, Sazon, oregano en laurierblad – Deze kruiden bouwen snel lagen van smaak op in de saus en de varkenskarbonades.

Tips voor het maken van Chuletas Guisadas

Snijd de groenten in dezelfde grootte zodat ze gelijkmatig gaar worden. Als de groenten in verschillende maten gesneden zijn, worden sommige te gaar en andere te rauw. Houd de pan afgedekt. Dit houdt het vocht vast, wat helpt het vlees gelijkmatig te garen en vochtig en mals te houden. Bak de varkenskarbonades niet te lang. Ook al zitten ze in een saus, ze worden taai en droog. De algemene regel is 7 minuten per 1/2 inch dikte.

Welke bijgerechten passen goed bij Chuletas Guisadas?

Ik geniet van dit gerecht met Puerto Ricaanse rijst en bonen en gebakken plakjes zoete banaan. Maar natuurlijk kun je het ook serveren met een simpele salade of plakjes rijpe avocado. En je kunt het zelfs proberen met knoflookkruiden aardappelpuree. OMG. Daar krijg ik nu direct zin in!

Hoe bewaar je restjes?

Bewaar restjes in een luchtdichte container in de koelkast tot drie dagen of vries tot drie maanden in. Om bevroren Chuletas Guisadas opnieuw op te warmen, laat ze een nachtje ontdooien in de koelkast. Verwarm ze dan in een pan op middelhoog vuur tot ze warm zijn. Voeg bij het opnieuw opwarmen van de varkenskarbonades wat kippenbouillon toe om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Chuletas Guisadas (gestoofde Puerto Ricaanse varkenskarbonades)

Ingrediënten:

  • 3 el olijfolie, verdeeld
  • 2 lbs dun gesneden varkenskarbonades, met been
  • 2 tl adobo*
  • 6 el sofrito
  • 1 el fijngesneden knoflook
  • 8 oz tomatensaus
  • 1 el witte azijn
  • 1 1/2 tl sazón* (1 zakje)
  • 2 kopjes kippenbouillon
  • 1/4 kopje gevulde pimento-olijven, in plakjes*
  • 2 tl oregano
  • 1 laurierblad
  • 1 ui, in 1/4 inch halve maantjes gesneden
  • 1 paprika, in 1/4 inch reepjes gesneden
  • 1/4 kopje verse korianderblaadjes

Bereidingswijze:

  1. Voeg 2 eetlepels olie toe aan een grote koekenpan en zet op middelhoog vuur. Meng 2 theelepels adobo met de overgebleven eetlepel olie en wrijf de varkenskarbonades ermee in. Bak de karbonades in porties. Bak aan beide zijden ongeveer 2 minuten.
  2. Haal de varkenskarbonades uit de pan en zet apart. Voeg de sofrito en knoflook toe aan het vet in de pan en bak tot het geurig is, ongeveer 2 minuten. Voeg de tomatensaus, azijn en sazón toe en bak tot het mengsel dikker wordt, ongeveer 4 minuten.
  3. Voeg kippenbouillon, olijven, oregano en laurierblad toe en roer goed. Breng de saus aan de kook en laat met een kwart inkoken.
  4. Voeg de varkenskarbonades terug in de pan, dek af en verlaag het vuur tot medium-laag. Bak tot de karbonades gaar zijn, ongeveer 7 minuten per 1/2 inch dikte.
  5. Voeg de ui en paprika toe, dek af en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het fornuis en roer de korianderblaadjes erdoor. Proef de saus en voeg indien nodig zout en peper toe. Serveer over witte rijst en geniet van je nieuwe favoriete gerecht op doordeweekse avonden!

Voeg eventueel extra groenten toe voor een nog voedzamere maaltijd. Je zou bijvoorbeeld bloemkoolrijst of courgetti als bijgerecht kunnen serveren. Ook kun je gemakkelijk vegetarische stukjes of tofu toevoegen in plaats van varkenskarbonades, of vleesvervangers. Geniet ervan!

mfs-pijltje

Online boodschappen doen bespaar tijd en geldgemakkelijk en snelvoor voordelige maaltijdenmet geweldige aanbiedingenvoor het hele gezinzonder gedoevanuit het comfort van je huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Technische cookies
Om deze website te gebruiken, gebruiken we de volgende technisch vereiste cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services
Open Privacy settings