Romige Kip En Orzo Pan
Als je een van die dagen hebt waarop je denkt dat je geen tijd hebt om te koken, probeer dan deze gemakkelijke, boterachtige en super smakelijke romige kippen- en orzo-skillet! Het is hartig, rijk, troostend en een perfect diner voor wanneer je iets anders wilt doen dan tijd doorbrengen in de keuken. Bonus: het kookt in één pan! Kan je om meer vragen?
Maar wat is orzo eigenlijk? Orzo is een superkleine pastasoort die eruitziet als rijst, maar veel sneller kookt. Net als rijst neemt het alle water op waarmee het is gekookt, dus je hoeft je geen zorgen te maken over afgieten. Dit maakt het een uitstekende keuze voor een snel en eenvoudig gerecht in één pan.
Wat heb je nodig?
Je hebt slechts een paar kruiden en ingrediënten nodig voor dit heerlijke diner! Hier is wat je nodig hebt om deze romige kippen- en orzo-skillet te maken.
Kruidenmengeling – We maken ons eigen kruidenmengsel met paprika, oregano, tijm, knoflookpoeder, uienpoeder en peper. In geval van nood kan je ook een volle eetlepel van je favoriete kruidenmengeling gebruiken, maar vermijd iets dat super zout is.
Kipfiletreepjes – Deze koken veel sneller dan kippendijen en hun sappen geven smaak aan de orzo.
Ui – Voegt diepte en subtiele zoetheid toe aan het gerecht.
Knoflook – Voegt ook diepte toe en geeft het een lichte nootachtige smaak wanneer het is gekookt.
Orzo – Deze pasta kookt snel en voegt volume toe. Als je geen orzo kunt krijgen, vervang het dan door een snelkokende pasta zoals ditalini of parelcouscous. Je kan ook rijst gebruiken, maar je moet de kooktijd aanpassen zodat het genoeg tijd heeft om te koken.
Groentebouillon – Je hebt een vloeistof nodig om de orzo te koken en deze bouillon doet de truc zonder het gerecht teveel te overheersen. Je kan het vervangen door water of kippenbouillon.
Room – Een romige saus maakt het recept extra lekker.
Boter – Helpt om de saus bij elkaar te houden.
Parmezaanse kaas – Voegt diepte en wat zoutigheid toe aan de saus.
Hoe maak je het?
Stap 1: Meng de paprika, gedroogde oregano, gedroogde tijm, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper in een mengkom.
Stap 2: Dep de kippenreepjes droog met een papieren handdoek en kruid beide zijden royaal met het kruidenmengsel. Bak de reepjes gaar in een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Haal de kipfilet uit de pan als deze gaar is.
Stap 3: Zet het vuur laag en voeg de ui en knoflook toe. Sauteer tot de ui glazig is, ongeveer 3 minuten. Voeg de orzo en groentebouillon toe aan de koekenpan en roer goed om de bruine stukjes van de bodem van de pan op te lossen. Plaats de kip weer terug in de pan en duw hem in de orzo.
Stap 4: Plaats een deksel op de pan, zet het vuur hoger en laat de bouillon volledig koken. Zet daarna het vuur laag. Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen of tot het grootste deel van de vloeistof is opgenomen. Na ongeveer 15 minuten moet de orzo zacht zijn en het grootste deel van de bouillon zijn opgenomen, maar er zal nog een beetje saus in de pan zitten.
Stap 5: Haal de kip uit de koekenpan en voeg de room en boter toe. Roer en verhit op laag vuur tot de boter smelt en de room heet is. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer om te combineren. Voeg de kip weer toe aan de pan. Garneer eventueel met peterselie.
Wat serveer je bij romige kippen- en orzo-skillet?
Deze romige kippen- en orzo-skillet past goed bij een frisse salade of geroosterde groenten. Enkele geweldige opties zijn:
Mediterrane witte bonensalade
Romige komkommersalade
Balsamico geroosterde champignons
Hoe bewaar je de restjes?
De orzo absorbeert veel van de romige saus waar het in is gekookt, maar de restjes zijn nog steeds lekker. Bewaar ze in de koelkast gedurende 3 tot 4 dagen in een luchtdichte container. Doe dit echter binnen twee uur na het koken van het gerecht. Kip op kamertemperatuur langer dan dat kan voldoende schadelijke bacteriën bevatten om voedselvergiftiging te veroorzaken. Je kan de restjes ook invriezen voor maximaal 2 maanden in een luchtdichte container. Laat ze in de koelkast ontdooien en verwarm ze opnieuw op een kookplaat of in de magnetron tot de kip stoomt.
Geniet van je heerlijke en toch betaalbare romige kippen- en orzo-skillet!
Geef een reactie