Eendenborst à l’orange met groenten
Eendenborst à l’orange met groenten
Introductie
Welkom terug op mijn blog! Vandaag wil ik een heerlijk, smaakvol recept met jullie delen. Eendenborst à l’orange met groenten is een klassieker in de Franse keuken. Het is een gerecht dat je gasten zal imponeren en waar je zelf ook van zult genieten. De combinatie van sappige eendenborst, zoete sinaasappelsaus en knapperige groenten maakt dit gerecht perfect voor een speciale gelegenheid. Laten we aan de slag gaan!
Ingrediënten
- 2 eendenborsten
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 sinaasappels
- 2 eetlepels honing
- 250 ml gevogeltefond
- 500 g gemengde groenten (bijvoorbeeld wortels, broccoli, courgette)
- Verse kruiden ter garnering (bijvoorbeeld peterselie of tijm)
Instructies
- Schep het vet van de eendenborsten en kruid ze aan beide kanten met zout en peper.
- Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de eendenborsten ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, of tot ze mooi bruin zijn maar nog rosé van binnen. Haal de eendenborsten uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd de sinaasappels in tweeën en pers het sap uit een helft. Snijd de andere helft in plakjes voor de presentatie.
- Voeg het sinaasappelsap, honing en gevogeltefond toe aan dezelfde pan waarin je de eendenborsten hebt gebakken. Breng dit aan de kook en laat het op middelhoog vuur gedurende 5 minuten sudderen, of totdat de saus is ingedikt.
- Kook ondertussen de groenten in een aparte pan met gezouten water totdat ze gaar zijn, maar nog steeds knapperig.
- Snijd de eendenborsten in dunne plakjes en serveer ze met de sinaasappelsaus, groenten en plakjes sinaasappel.
- Garneer met verse kruiden zoals peterselie of tijm.
Opbrengst en Voedingswaarde
Dit recept is voor 2 personen. Elke portie bevat ongeveer 500 calorieën.
Serveertips
Eendenborst à l’orange met groenten is een veelzijdig gerecht dat goed samengaat met verschillende bijgerechten. Serveer het met rijst, aardappelpuree of een knapperig stokbrood om de heerlijke saus op te dippen. Een frisse salade past er ook perfect bij.
Alternatieven voor een kleiner budget
Als je dit gerecht wilt bereiden met een kleiner budget, zijn er enkele alternatieven die net zo smaakvol zijn. In plaats van eendenborst kun je bijvoorbeeld kipfilet gebruiken. Hierdoor wordt het gerecht iets minder luxe, maar nog steeds erg lekker. Daarnaast kun je in plaats van gevogeltefond gewone kippenbouillon gebruiken. Het resultaat zal iets anders zijn, maar nog steeds de moeite waard om van te genieten.









Geef een reactie