Gezonde erwtensoep met extra groenten
Gezonde erwtensoep met extra groenten
Ingrediënten:
- 500 gram spliterwten
- 1 prei, in ringen gesneden
- 2 winterpenen, in blokjes gesneden
- 1 knolselderij, in blokjes gesneden
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 gram magere rookworst, in plakjes
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie ter garnering
Bereidingswijze:
- Verwarm een grote pan met water.
- Voeg de spliterwten toe en breng aan de kook. Laat ze ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
- Schep het schuim dat bovenop drijft af met een schuimspaan.
- Vervolgens voeg je de prei, winterpenen, knolselderij, ui en knoflook toe aan de pan.
- Breng het geheel weer aan de kook en voeg de laurierblaadjes, tijm en paprikapoeder toe.
- Laat alles ongeveer 1,5 uur op laag vuur sudderen tot de erwten en groenten zacht zijn.
- Maak de soep af met de plakjes rookworst. Verwarm de soep nog even door totdat de worst warm is.
- Voeg zout en peper toe naar smaak.
- Serveer de erwtensoep in kommen en garneer met verse peterselie.
Opbrengst en voedingswaarde:
Dit recept is geschikt voor 4 personen.
Voedingswaarde per portie:
- Calorieën: 350
- Eiwitten: 20 g
- Koolhydraten: 50 g
- Vetten: 5 g
- Vezels: 15 g
Introductie:
Hallo lezers! Vandaag deel ik graag met jullie mijn recept voor een heerlijke gezonde erwtensoep met extra groenten. Deze vullende soep is perfect voor koude dagen en zit boordevol smaak. Het is een klassiek Nederlands gerecht, maar met een twist en een gezonde boost.
Serveringstips:
Deze erwtensoep smaakt extra lekker met een sneetje versgebakken roggebrood met katenspek. Serveer het als hoofdgerecht met een verscheidenheid aan hartige toppings zoals uitgebakken spekjes, zure room, of zelfs wat geraspte kaas. Een frisse groene salade aan de zijkant voegt wat kleur en textuur toe aan de maaltijd.
Alternatieven voor een budgetvriendelijke maaltijd:
Als je een budgetvriendelijke variant van deze erwtensoep wilt maken, kun je ervoor kiezen om seizoensgroenten te gebruiken. Vervang de knolselderij bijvoorbeeld door aardappelen of voeg goedkopere groenten toe zoals bloemkool of sperziebonen. Ook kun je de rookworst vervangen door vegetarische rookworst of zelfs helemaal weglaten voor een veganistische versie. Experimenteer met de ingrediënten en maak er jouw eigen budgetvriendelijke twist aan!
Geef een reactie