Heerlijk zelfgemaakt falafel recept
Heerlijk zelfgemaakt falafel recept
Ingrediënten:
- 500 gram gedroogde kikkererwten
- 1 ui, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 bosje verse koriander, fijngehakt
- 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel bakpoeder
- Zout naar smaak
- Olie om in te bakken
Bereidingswijze:
- Week de gedroogde kikkererwten minstens 12 uur lang in ruim water. Spoel de kikkererwten daarna grondig af.
- Doe de kikkererwten, ui, knoflook, koriander, peterselie, komijn, gemalen koriander, paprikapoeder, chilipoeder, bakpoeder en zout in een keukenmachine. Blend tot een grof beslag.
- Koel het beslag minstens een uur in de koelkast om het steviger te maken.
- Verhit olie in een diepe pan tot 180 graden Celsius.
- Vorm kleine balletjes van het beslag en bak ze in de hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Laat de falafel uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Opbrengst en Voedingswaarde:
Dit recept levert ongeveer 30 falafelballetjes op.
Voedingswaarde per portie (3 falafelballetjes):
- Calorieën: 210 kcal
- Vetten: 12 g
- Koolhydraten: 20 g
- Eiwitten: 6 g
- Vezels: 5 g
Introductie:
Welkom bij mijn blog! Vandaag deel ik een heerlijk recept voor zelfgemaakte falafel. Falafel is een populair gerecht uit het Midden-Oosten gemaakt van kikkererwten en kruiden. Het is een veelzijdig gerecht dat zowel als hoofdgerecht, bijgerecht, of in een broodje gegeten kan worden. Zelfgemaakt smaakt het altijd het beste, dus laten we aan de slag gaan!
Serveertips:
Je kunt deze heerlijke falafel serveren in een pitabroodje met wat knapperige groenten en een yoghurtsausje. Of serveer ze als onderdeel van een mezze-plank met andere Midden-Oosterse lekkernijen zoals hummus, tabouleh en olijven. Je kunt ook een salade maken met falafel, verse groenten en een tahindressing. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Budgetvriendelijke alternatieven:
Als je een beperkt budget hebt, zijn er enkele alternatieven voor dit recept. In plaats van gedroogde kikkererwten kun je ingeblikte kikkererwten gebruiken, hoewel de textuur iets anders kan zijn. Daarnaast kun je verschillende kruiden gebruiken die je al in je voorraadkast hebt, zoals komijn, paprikapoeder en chili. Experimenteer en maak het gerecht naar jouw smaak!
Geef een reactie