Mexicaanse zoete aardappelstamppot met bonen en avocado
Mexicaanse zoete aardappelstamppot met bonen en avocado
Ingrediënten:
- 500 gram zoete aardappelen, geschild en in blokjes
- 1 blik zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 2 avocado’s, in blokjes gesneden
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 1 jalapeño peper, fijngehakt (optioneel)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie voor het bakken
- Verse koriander voor garnering
Bereidingswijze:
- Kook de zoete aardappelen in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 10-15 minuten. Giet af en laat ze even uitdampen.
- Terwijl de aardappelen koken, verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg ui, knoflook, paprika en jalapeño toe en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder toe aan de groenten en bak nog eens 1-2 minuten om de smaken te laten ontwikkelen.
- Voeg de afgegoten zwarte bonen toe aan de groenten in de koekenpan en bak alles samen gedurende 2-3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng de gebakken groenten en bonen met de gekookte zoete aardappelen in de pan en stamp tot een grove puree. Breng indien nodig op smaak met extra kruiden.
- Serveer de stamppot in kommen en garneer met blokjes avocado, verse koriander en eventueel extra jalapeño voor wat extra pit.
Opbrengst & Voedingswaarde:
Dit recept is bedoeld voor ongeveer 4 personen.
Voedingswaarde per portie:
- Calorieën: 300
- Vet: 12 g
- Koolhydraten: 40 g
- Eiwitten: 10 g
Inleiding:
Welkom bij een nieuw recept op mijn blog! Vandaag deel ik mijn heerlijke Mexicaanse zoete aardappelstamppot met bonen en avocado. Deze hartige en gezonde stamppot is perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd waarbij je wilt genieten van de heerlijke smaken uit de Mexicaanse keuken.
Serveertips:
Deze Mexicaanse zoete aardappelstamppot smaakt heerlijk op zichzelf, maar je kunt het ook serveren met een frisse salade of wat tortillachips voor wat extra knapperigheid. Voeg een schepje zure room toe voor wat extra romigheid en een scheutje limoensap voor een vleugje citrus. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een perfect gebalanceerde maaltijd.
Alternatieven voor een kleiner budget:
Als je op zoek bent naar budgetvriendelijke alternatieven, kun je de avocado bijvoorbeeld vervangen door een handvol geraspte kaas. Dit geeft het gerecht nog steeds een heerlijke smaak en een extra laagje romigheid. Daarnaast kun je in plaats van de zoete aardappelen gewone aardappelen gebruiken als een betaalbaardere optie. Het zal de stamppot een iets andere smaak geven, maar nog steeds heerlijk zijn.
Geef een reactie