Oma’s traditionele boerenkoolstamppot recept
Oma’s Traditionele Boerenkoolstamppot Recept
Heerlijke Nederlandse boerenkoolstamppot zoals oma het maakte!
Introductie
Welkom bij mijn nieuwste receptenblog! Vandaag deel ik het traditionele boerenkoolstamppot recept van mijn oma. Dit gerecht is een klassieker in Nederland en brengt warme herinneringen aan mijn jeugd naar boven. Ik ben dol op koken en het delen van mijn recepten, dus laten we beginnen!
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 500 g boerenkool
- 250 g rookworst
- 150 ml melk
- 50 g boter
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
- Was de boerenkool grondig en verwijder de harde stelen.
- Kook de aardappelen in een grote pan met licht gezouten water tot ze gaar zijn.
- Voeg de boerenkool toe aan de aardappelen en kook nog ongeveer 10 minuten, tot alles zacht is.
- Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
- Verwarm ondertussen de melk in een steelpannetje.
- Voeg de hete melk, boter, zout en peper toe aan de gestampte aardappelen en boerenkool. Roer goed door elkaar.
- Bak de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd deze in plakjes.
- Serveer de boerenkoolstamppot met plakjes rookworst er bovenop. Genieten maar!
Opbrengst en voedingswaarde
Dit recept is voldoende voor 4 personen.
Voedingswaarde per portie:
- Calorieën: 350
- Vet: 14 g
- Koolhydraten: 45 g
- Eiwit: 12 g
- Vezels: 8 g
Serveertips
Boerenkoolstamppot smaakt heerlijk met een beetje mosterd aan de zijkant of met een rookworstsaus eroverheen. Je kunt er ook wat uitgebakken spekjes, zilveruitjes of een lekkere augurk bij serveren. Traditioneel wordt het gerecht vaak geserveerd met een kuiltje in het midden waar je jus in kunt doen.
Alternatieven voor een kleiner budget
Als je een kleiner budget hebt, zijn er ook alternatieven om van dit gerecht te genieten:
- Vervang de rookworst door goedkopere rookworstalternatieven zoals knakworstjes of mini-rookworstjes.
- Gebruik diepvriesboerenkool in plaats van verse boerenkool. Dit is vaak goedkoper en net zo lekker.
- Voeg wat extra groenten zoals wortelen of uien toe om de maaltijd te vullen zonder extra kosten.
Met deze alternatieven kun je een budgetvriendelijke boerenkoolstamppot maken zonder concessies te doen aan de smaak!
Geef een reactie