Slow-cooked Boeuf Bourguignon met rode wijn en spekjes
Slow-cooked Boeuf Bourguignon met rode wijn en spekjes
Een heerlijk klassiek Frans gerecht dat perfect is voor een gezellige winteravond
Ingrediënten
- 1 kg runderstoofvlees
- 200 gram spekblokjes
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 winterpenen
- 250 gram champignons
- 1 fles rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- 2 el bloem
- 4 el olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- zout en peper
Instructies
- Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en bewaar ze voor later.
- Bestrooi het runderstoofvlees met bloem, zout en peper en bak het in dezelfde pan aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
- Bak de ui en knoflook in dezelfde pan tot de ui glazig is. Voeg dan de winterpenen en champignons toe en bak nog 5 minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en bak nog 1-2 minuten. Giet dan de rode wijn en runderbouillon erbij en breng aan de kook.
- Verminder het vuur en voeg het vlees, de tijm, laurierblaadjes en spekblokjes toe. Laat alles zachtjes sudderen met de deksel op de pan gedurende 3 uur.
- Verwijder de laurierblaadjes en tijm. Serveer de Boeuf Bourguignon met warm stokbrood en aardappelpuree.
Opbrengst en voeding
Dit recept levert ongeveer 6 porties op. Elke portie bevat ongeveer 500 calorieën.
Tips voor serveren
- Voeg wat gehakte peterselie toe ter garnering voor extra smaak.
- Serveer de Boeuf Bourguignon met een lekker glas rode wijn.
- Maak het gerecht een dag van tevoren en verwarm het op de dag dat je het serveert opnieuw voor nog intensere smaken.
Budgetvriendelijke alternatieven
Dit gerecht kan duur zijn vanwege het gebruik van rode wijn en runderstoofvlees. Hier zijn echter enkele kosteneffectieve alternatieven:
- Vervang de rode wijn door bouillon om de kosten te verlagen.
- Vervang het runderstoofvlees door kip of varkensvlees om het gerecht betaalbaarder te maken.
- Gebruik seizoensgebonden groenten in plaats van champignons en wortelen om de kosten te verlagen.
- Koop ingrediënten in bulk om geld te besparen op de lange termijn.
Geef een reactie