Traditioneel erwtensoep recept
Traditioneel Erwtensoep Recept
Ingrediënten:
- 500 gram spliterwten
- 1 gerookte varkenspoot (optioneel)
- 250 gram speklapjes
- 1 rookworst
- 2 preien
- 2 winterpenen
- 1 knolselderij
- 2 uien
- 2 aardappelen
- 2 liter water
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes verse selderij
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Was de spliterwten grondig en laat ze weken in koud water gedurende ongeveer 2 uur.
- Snijd de uien, preien, winterpenen, knolselderij, en aardappelen in kleine stukjes.
- Verhit een grote pan met water en voeg de geweekte spliterwten, ui, prei, winterpeen, knolselderij, aardappelen, varkenspoot (optioneel), speklapjes, laurierblaadjes, verse selderij, zout en peper toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur ongeveer 2 uur sudderen tot de erwten en groenten zacht zijn geworden en de soep dikker wordt.
- Verwijder de gerookte varkenspoot en snijd het vlees in kleine stukjes. Snijd ook de speklapjes in stukjes.
- Voeg het vlees weer toe aan de soep en laat het geheel nog 10 minuten koken.
- Kook de rookworst apart volgens de instructies op de verpakking en snijd deze in plakjes.
- Serveer de erwtensoep in kommen en voeg plakjes rookworst toe als garnering.
Opbrengst & Voedingswaarde:
Dit recept is geschikt voor ongeveer 6 personen. De voedingswaarde kan variëren afhankelijk van ingrediënten en portiegrootte.
Voedingswaarde per portie:
- Calorieën: 400
- Totaal vet: 18g
- Koolhydraten: 32g
- Eiwit: 28g
- Vezels: 10g
Introductie:
Welkom bij mijn doe-het-zelf recept voor het maken van traditionele erwtensoep! Erwtensoep, ook wel bekend als ‘snert’, is een heerlijk warme en hartige soep die typisch is voor de Nederlandse keuken. In dit traditionele recept worden erwten gecombineerd met varkensvlees, groenten en kruiden voor een stevige en smaakvolle maaltijdsoep.
Serveertips:
Erwtensoep smaakt het beste als het goed is ingedikt en rijk van smaak is. Serveer het met versgebakken roggebrood en katenspek. Voor extra smaak en kleur kun je ook wat fijngesneden selderijbladeren als garnering toevoegen. Geniet ervan met je favoriete gezelschap op een koude winterdag!
Budgetvriendelijke Alternatieven:
Als je op zoek bent naar budgetvriendelijke alternatieven voor dit recept, kun je ervoor kiezen om de gerookte varkenspoot over te slaan of te vervangen door goedkopere vleesopties zoals ham of extra speklapjes. Daarnaast kun je ook seizoensgroenten gebruiken of groenten die je al in huis hebt, zodat je geen extra kosten hoeft te maken. Wees creatief en pas het recept aan naar jouw smaak en budget!
Geef een reactie