Traditionele Hollandse zuurkoolstamppot
Traditionele Hollandse zuurkoolstamppot
Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen
- 500 g zuurkool
- 200 g gerookte spekjes
- 75 ml melk
- 50 g boter
- 1 rookworst
- Zout en peper naar smaak
Instructies:
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
- Doe de aardappelen in een grote pan met water en voeg een snufje zout toe.
- Breng het water aan de kook en laat de aardappelen ongeveer 20 minuten koken tot ze gaar zijn.
- Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen.
- Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekjes knapperig.
- Voeg de zuurkool toe aan de spekjes en bak dit enkele minuten mee totdat de zuurkool warm is.
- Giet de melk in een kleine pan en voeg de boter toe. Verwarm dit op laag vuur tot de boter is gesmolten.
- Doe de aardappelen in een grote kom en stamp ze fijn met een pureestamper.
- Voeg de warme melk en boter toe aan de gestampte aardappelen en roer goed door.
- Voeg de gebakken spekjes en zuurkool toe aan de aardappelpuree en meng alles goed door elkaar.
- Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
- Kook de rookworst volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd de rookworst in plakjes en serveer deze bovenop de stamppot.
Opbrengst & voedingswaarde:
Dit recept voor Traditionele Hollandse zuurkoolstamppot is geschikt voor ongeveer 4 personen. De voedingswaarde per portie is als volgt:
- Calorieën: 450
- Vetten: 20g
- Koolhydraten: 50g
- Eiwitten: 15g
- Vezels: 8g
Introductie:
Welkom bij mijn overheerlijke recept voor Traditionele Hollandse zuurkoolstamppot! Deze klassieke winterse maaltijd is comfortfood ten top. Het combineert romige aardappelpuree met zuurkool en hartige spekjes. De rookworst maakt het gerecht echt af. Het is een favoriet bij jong en oud en perfect voor de koude wintermaanden. Dus trek je schort aan en laten we aan de slag gaan!
Serveertips:
Traditionele Hollandse zuurkoolstamppot is heerlijk op zichzelf, maar je kunt het gerecht ook serveren met een lepel grove mosterd. Daarnaast passen een paar augurken of zilveruitjes uitstekend bij de smaken van de stamppot. Maak het af met een flinke klont boter bovenop de stamppot voordat je deze serveert. Dat smelt zo lekker weg en zorgt voor een extra romige smaak. Geniet ervan!
Alternatieven voor de zuurkoolstamppot met een budgetvriendelijk tintje:
Als je op zoek bent naar alternatieven voor Traditionele Hollandse zuurkoolstamppot die ook voldoen aan een kleiner budget, kun je experimenteren met de volgende opties:
- Vervang de rookworst door een paar goedkopere rookworstjes of kies voor een vegetarische variant.
- Gebruik in plaats van gerookte spekjes gewoon ontbijtspek of spekblokjes. Deze zijn vaak iets voordeliger.
- Varieer met groenten zoals wortelen of prei. Deze zijn vaak goedkoper dan zuurkool en voegen toch een lekkere smaak toe.
- Gebruik margarine in plaats van boter. Dit is vaak goedkoper en werkt ook prima in dit recept.
Met deze budgetvriendelijke alternatieven kun je nog steeds genieten van een heerlijke stamppot, zelfs als je op de centen moet letten. Eet smakelijk!
Geef een reactie