Boeuf Bourguignon op een koude winterdag

Boeuf Bourguignon op een koude winterdag

Boeuf Bourguignon op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets lekkerder dan een warme, hartige maaltijd. Boeuf Bourguignon is een heerlijk Frans gerecht dat perfect past bij een winterse dag. Het is een stevige en smaakvolle stoofpot van rundvlees, groenten en rode wijn. Het kost wat tijd om te bereiden, maar het resultaat is het meer dan waard. Bovendien is het een perfect gerecht om te maken voor gezellige diners met vrienden en familie.

Ingrediënten

  • 1 kg runderstoofvlees
  • 200 g spekjes
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 wortels, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 750 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el bloem
  • zout en peper
  • boter of olie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Bak de spekjes in een grote ovenvaste braadpan tot ze knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Verhit wat boter of olie in de pan en bak het stoofvlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het even apart.
  4. Voeg de uien, wortels, selderij en knoflook toe aan de pan en bak deze op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
  5. Roer de tomatenpuree erdoorheen en bak nog een minuutje mee.
  6. Voeg het vlees en de spekjes terug in de pan en bestrooi met de bloem. Roer goed door en laat de bloem een minuutje meebakken.
  7. Giet de rode wijn en de runderbouillon erbij en breng aan de kook.
  8. Voeg de tijm en laurierblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper.
  9. Doe de deksel op de pan en zet de pan in de voorverwarmde oven. Laat vier uur stoven, of tot het vlees zacht is.
  10. Haal de pan uit de oven en haal de tijm en laurierblaadjes eruit.
  11. Serveren met aardappelpuree en/of groenten

Opbrengst en voedingswaarde

Dit recept biedt ongeveer 6 porties. De voedingswaarde per portie is ongeveer:

  • Calorieën: 480
  • Vet: 23 g
  • Verzadigd vet: 8 g
  • Koolhydraten: 9 g
  • Suiker: 3 g
  • Vezels: 1 g
  • Eiwit: 43 g
  • Zout: 1.2 g

Serveertips

Boeuf Bourguignon is een feestmaal op zich, maar het kan nog specialer worden gemaakt met perfect gebakken aardappelpuree. Je kunt ook aardappelen roosteren, aardappelschijfjes frituren of een stuk knapperig brood serveren om het gerecht af te maken. Voor extra groenten en kleur kun je het gerecht serveren met gestoomde of gebraden groenten, zoals wortels, sperziebonen of champignons.

Alternatieven voor Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is een heerlijk gerecht, maar het kan prijzig zijn om te maken. Voor een budgetvriendelijke optie kun je de rode wijn vervangen door bouillon en het spek weglaten. Verder kun je het rundvlees vervangen door varkensvlees of kip. Een ander alternatief is om kant-en-klare stoofpot mixen te gebruiken om de bereidingstijd te verkorten. Hoe dan ook, een goed gekruide stoofpot is altijd een welkome aanvulling op de winterse maaltijden.

Boeuf Bourguignon op een koude winterdag
Boeuf Bourguignon op een koude winterdag

Boeuf Bourguignon op een koude winterdag

Boeuf Bourguignon op een koude winterdag

mfs-pijltje

Online boodschappen doen bespaar tijd en geldgemakkelijk en snelvoor voordelige maaltijdenmet geweldige aanbiedingenvoor het hele gezinzonder gedoevanuit het comfort van je huis

Pittige chimichurri saus recept
Recept

Pittige chimichurri saus recept

Pittige chimichurri saus recept Ingrediënten: 1 bosje peterselie 4 teentjes knoflook 1 rode peper 2 eetlepels rode wijnazijn 4 eetlepels olijfolie Zout en peper naar

Lees verder »
Romige broccoli soep met kaas
Recept

Romige broccoli soep met kaas

Recept: Romige broccoli soep met kaas Ingrediënten: 1 grote broccoli, in stukjes gesneden 1 ui, fijngesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 liter groentebouillon 200 ml

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Technische cookies
Om deze website te gebruiken, gebruiken we de volgende technisch vereiste cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services