Boeuf Bourguignon zoals oma het maakt
Boeuf Bourguignon Zoals Oma Het Maakt
Een heerlijk Frans stoofgerecht
Ingrediënten:
- 1 kg runderstoofvlees
- 200 gr gerookte spekblokjes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 winterpenen
- 250 gr champignons
- 1 fles rode wijn
- 2 el bloem
- 2 el tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- Paar takjes tijm
- Olijfolie
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpan.
- Bak de spekblokjes in de olie tot ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en bewaar ze voor later.
- Bestrooi het stoofvlees met bloem en bak deze vervolgens in dezelfde pan bruin aan. Haal het vlees uit de pan en bewaar het op een bord.
- Snipper de uien en bak deze in het achtergebleven vet tot ze glazig zijn. Pers de knoflook uit en voeg deze toe aan de uien. Bak dit kort mee.
- Schil de winterpenen en snijd ze in plakjes. Voeg dit toe aan de uien en bak dit kort mee.
- Voeg het stoofvlees en de spekblokjes weer toe aan de pan. Voeg ook de tomatenpuree, laurierblaadjes en tijm toe.
- Schenk de rode wijn erbij, roer alles goed door en breng het geheel aan de kook.
- Laat het vlees vervolgens minimaal 3 uur zachtjes stoven op laag vuur met de deksel op de pan.
- Maak ondertussen de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Bak deze kort aan in een aparte pan en voeg ze vervolgens toe aan de stoofpot.
- Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
- Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes en takjes tijm.
Opbrengst & Voedingswaarden:
Dit recept is voldoende voor 4 tot 6 personen.
Voedingswaarde per portie: | |
---|---|
Energie | 430 kcal |
Vet | 23 g |
Koolhydraten | 9 g |
Eiwitten | 30 g |
Serveringstips:
Dit gerecht is heerlijk om te serveren met aardappelpuree, aardappelgratin of stokbrood.
Budgetvriendelijke Alternatieven:
Als je dit gerecht graag wilt maken, maar wil besparen op de kosten, kun je kiezen voor goedkoper stoofvlees, bijvoorbeeld riblappen in plaats van runderstoofvlees. Daarnaast kun je de hoeveelheid groenten en spek verminderen naar eigen behoefte.
Geef een reactie