Traditioneel Hollands snert recept
Traditioneel Hollands Snert Recept
Ingrediënten:
- 500g gedroogde groene erwten
- 1 prei, fijngehakt
- 1 winterwortel, in blokjes gesneden
- 1 selderijknol, in blokjes gesneden
- 250g gerookte spek, in blokjes gesneden
- 1 rookworst, in plakjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 aardappelen, in blokjes gesneden
- 1,5 liter water
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Week de gedroogde erwten een nacht in ruim water.
- Giet de erwten af en doe ze samen met de prei, wortel, selderijknol, spek, ui en aardappelen in een grote pan.
- Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen, tot de erwten zacht zijn.
- Voeg de plakjes rookworst toe en laat nog eens 30 minuten pruttelen.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de snert met roggebrood en katenspek.
Opbrengst & Voeding:
Dit recept geeft ongeveer 6 porties snert, elk met ongeveer 400 calorieën, 25g eiwit, 15g vet en 40g koolhydraten.
Introductie:
Snert is een typisch Hollandse erwtensoep die perfect is voor koude winterdagen. Het is hartig, vullend en heerlijk verwarmend. Met dit traditionele recept maak je een heerlijke snert die je hele familie zal smaken!
Tips voor het serveren:
Serveer de snert met roggebrood en katenspek voor een heerlijke en traditionele ervaring. Het is ook lekker met een snufje nootmuskaat en een beetje gehakte peterselie eroverheen gestrooid.
Budgetvriendelijke Alternatieven:
Als je op zoek bent naar budgetvriendelijke alternatieven, kun je in plaats van gerookte spek en rookworst ook gebruik maken van goedkopere ham of worst. Je kunt zelfs kiezen voor vegetarische opties, zoals rooktofu of vegetarische worst. Daarnaast kun je in plaats van gedroogde groene erwten ook gebruik maken van diepvrieserwten als je deze tegen een lagere prijs kunt vinden.
Geef een reactie