traditionele Griekse moussaka recept

traditionele Griekse moussaka recept

Traditionele Griekse Moussaka Recept: Een heerlijk Grieks gerecht om van te smullen

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht. Het is een gelaagde ovenschotel met aubergine, aardappels en gehakt die is afgedekt met een dikke laag bechamelsaus. Het is smaakvol, voedzaam en makkelijk te maken. In dit artikel zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je een overheerlijke traditionele Griekse moussaka kunt maken.

Ingrediënten:

  • 1 kilo aubergines, in plakjes gesneden
  • 1 kilo aardappelen, in plakjes gesneden
  • 500 gram gehakt (lams- of rundvlees)
  • 2 middelgrote uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 glas rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas (optioneel)

Instructies:

  1. Verhit de oven voor op 180°C.
  2. Leg de plakjes aubergine en aardappelen in een enkele laag op een met olie ingevette bakplaat. Bestrooi ze met zout en peper en besprenkel ze met olijfolie. Bak ze in de oven tot ze zacht en lichtbruin zijn (ongeveer 20 minuten).
  3. Braad het gehakt in een grote pan op middelhoog vuur tot het bruin en kruimelig is. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes, rode wijn, kaneel, oregano, nootmuskaat, peper en zout toe. Roer alles goed door elkaar en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer het goed door elkaar en laat het ongeveer 2 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg geleidelijk de melk toe, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Zet de pan terug op het vuur en laat het 5 tot 7 minuten koken tot het dikker wordt. Voeg dan de geraspte kaas toe en roer het goed door elkaar.
  6. Leg de helft van de gebakken aubergines op de bodem van een grote ovenschaal. Leg daar bovenop de helft van de gebakken aardappels. Giet daaroverheen het gehakt-tomatensausmengsel. Leg er dan de resterende aubergines en aardappels op. Giet de bechamelsaus over het geheel.
  7. Bak de moussaka in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten totdat het gerecht goudbruin en bubbelt. Laat het ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je het serveert.

Opbrengst en Voeding:

Dit recept is goed voor 6 tot 8 porties, afhankelijk van de grootte van je schotel. Een portie heeft ongeveer 428 calorieën, 23 gram vet, 34 gram koolhydraten, 5 gram vezels en 23 gram eiwit.

Introductie:

Griekenland is bekend om haar heerlijke gerechten. De Griekse keuken is erg populair over de hele wereld. Moussaka is een van de beroemdste gerechten van Griekenland. Het is een heerlijke ovenschotel die bestaat uit een laag aubergines, aardappels en gehakt, bedekt met een dikke laag bechamelsaus. Het is een perfect gerecht om te maken voor een speciale gelegenheid of voor een gezellig diner met familie en vrienden. In dit artikel leer je alles wat je moet weten om een heerlijke traditionele Griekse moussaka te maken.

Serveringtips:

De Griekse moussaka smaakt het beste als het warm uit de oven komt. Serveer de moussaka met een frisse salade en een stuk versgebakken brood. Het is ook lekker met feta kaas en olijven. Deze gerechten geven het gerecht een typische Griekse smaak.

Alternatieven voor de Budgetbewuste:

  • Vervang het gehakt door linzen of kikkererwten voor een vegetarische moussaka.
  • Gebruik goedkopere groenten zoals courgette, paprika en wortels in plaats van aubergines.
  • Vervang de bechamelsaus door aardappelpuree om tijd en geld te besparen.
  • Maak een kleinere portie moussaka zodat je ingrediënten kunt besparen.
  • Gebruik ingeblikte aardappelen in plaats van verse om tijd te besparen.
traditionele Griekse moussaka recept
traditionele Griekse moussaka recept

traditionele Griekse moussaka recept

traditionele Griekse moussaka recept

mfs-pijltje

Online boodschappen doen bespaar tijd en geldgemakkelijk en snelvoor voordelige maaltijdenmet geweldige aanbiedingenvoor het hele gezinzonder gedoevanuit het comfort van je huis

Pittige chimichurri saus recept
Recept

Pittige chimichurri saus recept

Pittige chimichurri saus recept Ingrediënten: 1 bosje peterselie 4 teentjes knoflook 1 rode peper 2 eetlepels rode wijnazijn 4 eetlepels olijfolie Zout en peper naar

Lees verder »
Romige broccoli soep met kaas
Recept

Romige broccoli soep met kaas

Recept: Romige broccoli soep met kaas Ingrediënten: 1 grote broccoli, in stukjes gesneden 1 ui, fijngesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 liter groentebouillon 200 ml

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Technische cookies
Om deze website te gebruiken, gebruiken we de volgende technisch vereiste cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services